Hoe één beeld de doelgroep de werkelijkheid voorschotelt

U wilt uw doelgroep iets duidelijk maken, of u wilt iets verkopen? De daartoe benodigde overtuiging kunt u ook bereiken met plaatjes. Eigenlijk net zoals de vele deskundigen dat op dit moment doen gedurende de Coronacrisis. Want de 17,5 miljoen virologen in Nederland zijn eensgezind: het gevaar in deze tijden zit ‘m erin dat onze gemeenschappelijke vijand óveral aanwezig is… maar dat we ‘m niet kunnen zíen. Hieronder presenteer ik een overzicht van de beste 10 visualisaties over COVID-19 en sluit ik af met een advies waar iedere organisatie (ook die van u) belang bij heeft.

1.   De thematische kaart

Een visualisatie hoeft níet per definitie een illustratie te zijn. De klassieke (soms topografische) kaart van Nederland geeft in tijden van crisis alle informatie die we nodig hebben. Het RIVM weet precies hoe ze data overzichtelijk kunnen verbeelden.

2.   De tabel

Wanneer de helft van de Nederlanders bij een eerste hoest op maandagochtend zich in paniek afvraagt of ze ‘het’ hebben’, biedt NRC licht in de duisternis. Uit onderstaande tabel blijkt dat een hoest ook kan duiden op een klassieke griep. Nog steeds angst voor een ernstig ziekteverloop? De balk aan de onderzijde informeert, maar stelt ook gerust.

3.   De grafiek

Een maand geleden had níemand van de term ‘flatten the curve’ gehoord, inmiddels is het een begrip! Nergens in de (sociale) media komt een visualisatie zó vaak voorbij als deze… al is het altijd belangrijk om dit soort plaatjes van Nederlandse teksten te voorzien. De noodzaak van sociaal isolement is nog nooit zo duidelijk verbeeld. Of toch wel…

4.   De animatie

Voeg de factor ‘tijd’ toe aan een illustratie en je hebt een ánimatie. Nieuw-Zeelander Toby Morris weet in de behoefte aan bewegend beeld te voorzien met een uitstekende mini-tekenfilm.

5.   De infographic

Een infographic is een overzichtelijke presentatie van meerdere aspecten en data binnen één onderwerp, veelal ondersteund door (kleine) illustraties. De conceptuele infographic hieronder belicht symptomen, verspreiding én preventie.

6.   De pictogram

Vooral luchthavens maken veel gebruik van pictogrammen en iconen voor internationale gemeenschappen. De drie meest genoemde voorschriften tijdens deze intelligente lockdown worden op deze manier ook bij onze niet-Nederlandssprekende landgenoten bekend.

7.   De collage

Het samenstellen van één visualisatie uit meerdere (losse) beelden is een oude techniek maar heeft in tijden van digitale fotografie een nieuwe betekenis gekregen. Onderstaande plaat maakt met één beeld de huidige stand van zaken in de wereld meer dan duidelijk.

8.   De spotprent

Een spotprent kan op een keiharde (meestal getekende) manier duidelijk maken hoe de stand van zaken is. Dat ook de media inmiddels ‘geinfecteerd’ zijn wordt hier bespottelijk gemaakt.

9.   De cartoon

Een cartoon kijkt over het algemeen op een niet-kritische manier naar de actualiteit, vaak binnen één (humoristische) tekening. Soms hilarisch, soms onnodig kwetsend… maar altijd raak! Zoals hier, van Vlaams tekenaar LECTRR.

10.   De strip

Wanneer men twee of meerdere tekeningen achter elkaar plaatst, dan spreekt men van een strip(verhaal). Vandaag exact een week geleden overleed een fenomenaal stripmaker: Albert Uderzo, geestelijk vader van Asterix en Obelix. In één van de laatste avonturen van de avontuurlijke Galliër heeft zijn tegenspeler een wel heel opvallende naam. Het lijkt er bijna op alsof de maker uit eigen beweging voor een stille dood koos, zodat de ware ellende van deze sluipmoordenaar hem bespaard zou blijven…

MIJN TIP VOOR U

Tijdens deze crisis is er één medium dat een écht gouden tijd doormaakt: de televisie. Kennelijk is er in tijden van onzekerheid behoefte aan persconferenties, deskundige panels, troost, maar bovenal: beeld. Of je nu kiest voor een animatie, een infographic of een cartoon: kies áltijd voor een visualisatie!

 

Het ondersteunt uw boodschap en bevordert de kwaliteit van de communicatie naar de toehoorder, ongeacht zijn of haar afkomst, taal of nationaliteit. Júist nu, terwijl wij als mensen meer dan ooit van elkaar verwijderd zijn, weet één beeld ons te verenigen in één gemeenschappelijke taal: de beeldtaal. Precies dáár liggen voor u in het dagelijkse zakelijke leven volop kansen: u wilt overtuigen, verkopen of uw doelgroepen aan uw producten en diensten weten te binden. Graag adviseer ik u daarin, júist in deze bizarre tijd.


Ir. Stephan Timmers (1984) is sinds 2003 actief als commercieel illustrator voor diverse opdrachtgevers in het bedrijfsleven en bij de overheid, zoals o.a. 3FM, Nike, BAYER, Ziggo en TNO. Zijn specialisme ligt in het maken van overzichtstekeningen van complexe zaken, waarbij de materie begrijpelijk is gemaakt.

Zo produceerde Studio Stephan Timmers, gevestigd in Berkel en Rodenrijs, onder andere puzzelplaten, posterontwerpen, coverdesigns en informatieve illustraties. Het is de missie van Studio Stephan Timmers om opdrachtgevers te ondersteunen met hun informatie- en kennisoverdracht, acquisitie en daaraan gerelateerd dus ook de omzet.