Wie ik afgelopen weken ook sprak: iedereen vertelde me dat ze een poster aan de muur hebben hangen. ÍE-DER-EEN! Nee, natuurlijk niet míjn poster. Maar een poster. Want of het nu om een overzichtskaart van Franse wijngebieden gaat of een foto van Justin Bieber: we hebben allemaal behoefte aan iets waar we graag naar willen kijken. Wat maakt een interessante, persoonlijke poster aan de muur nu zo populair? En: waarom zou ú zeker een poster moeten ophangen?

De poster van Nederland in vogelvlucht met 350 monumenten is inmiddels precies één maand in de verkoop, sinds januari 2020. De poster werd binnen één week het best verkochte product op mijn webshop. Ik heb vele bestellingen mogen ontvangen, en misschien nog wel meer reacties. Voorál van mensen die de poster wel gezien hebben, maar die het product níet hebben besteld! ‘Wat moet ik er dan mee’, werd doorgaans gevraagd. En dat is een goede vraag…

Zoveel mensen, zoveel wensen

Zoals zojuist beschreven zijn er genoeg redenen om een poster te kopen die matcht met je interesse. Je bent wijnliefhebber en je wilt de wijngebieden van de wereld aan de muur van je studeerkamer. Of je bent Justin Bieber-fan en wilt ‘hem’ levensgroot naast je bed hebben hangen. Kortom: een poster sluit in eerste instantie aan bij je interesse. Maar je moet er natuurlijk vooral naar wíllen kijken.

De Nederland-poster werd vooral besteld door een paar familieleden en vrienden. Niet veel later wisten echter vooral ondernemers en afdelingshoofden hun weg te vinden naar de webshop. Zo ook een manager die binnen zijn bedrijf verantwoordelijk is voor de verspreiding van goederen over ons land. Hij heeft de kaart van Nederland dagelijks voor zich liggen… maar deze variant kende hij nog niet. Hij keek iedere dag gefascineerd met collega’s naar de poster en hij ondervond veel plezier aan het zoeken naar alle toeristische trekpleisters.

Oh, joh! Het is NÉDERLAND!

Toen ik net begon aan de 500 tekenuren die deze poster in beslag nam, verzon ik een plan van aanpak. Natuurlijk had ik de tekening graag ‘normaal’ gemaakt zoals we Nederland kennen, dus op portret-formaat. Dit zou echter betekenen dat het perspectief zó zou vervormen dat de Randstad een erg kleine oppervlakte zou beslaan… terwijl juist dáár zoveel te zien was. Bovendien ként iedereen Nederland al zo.

Aangezien Noord, Oost, Zuid en West slechts termen zijn die wij als mensen hebben verzonnen, heb ik besloten de kaart 90 graden te kantelen. Dit bleek een schot in de roos. Waar mensen eerst zeiden: ‘Goh, wat een leuke tekening, met al die details’, kwam de échte verrassing pas twee minuten later! ‘Oh, joh! Dat is de Erasmusbrug! En de Euromast! Het is NÉDERLAND!’

Je blíjft kijken

Klanten stuurden me foto’s van de poster in hun studeerkamer en vertelden hoe ze het aan zakenrelaties weggaven of hoe de illustratie een mooie plek kreeg in de receptie van het bedrijf. De mooiste reactie kreeg ik echter van een gezin dat de poster via social media voorbij zag komen en meteen bestelde: ze zaten inmiddels regelmatig rond de tafel om álle gebouwen te herkennen en vroegen me om een legenda. En nee: ze waren nog lang niet uitgekeken.

En dáár zit het geheim van een goede poster: het doet je verbazen. Het blijft niet bij één keer kijken. Je wilt nóg een keer kijken. En nóg een keer. Je ontdekt iets nieuws. En je moet ergens om lachen. Je leert iets bij. En je móet blijven kijken. Nét als met je favoriete liedje op de radio: het maakt niet uit hoe vaak je dat hoort… je wilt het nóg een keer horen. En nóg een keer. En nóg een keer!

Stephan.

PS: Wil je met eigen ogen zien hoe één tekening je doet verbazen? Kijk dan eens in onze webshop. Maar ook in onze portfolio vind je een grote variëteit aan tekeningen. Ben je er zelf nog niet zo uit wat je aan de muur wilt hangen? Denk dan eens na over:

  • … je grootste interesse;
  • … je origineelste hobby;
  • … je gaafste fantasie;
  • … je eigen vakgebied!

Laat mij eens weten wat ú bij u aan de muur zou willen zien. En waarom!


Ir. Stephan Timmers (1984) is sinds 2003 actief als commercieel illustrator voor diverse opdrachtgevers in het bedrijfsleven en bij de overheid, zoals o.a. 3FM, Nike, BAYER, Ziggo en TNO. Zijn specialisme ligt in het maken van overzichtstekeningen van complexe zaken, waarbij de materie begrijpelijk is gemaakt.

Zo produceerde Studio Stephan Timmers, gevestigd in Berkel en Rodenrijs, onder andere puzzelplaten, posterontwerpen, coverdesigns en informatieve illustraties. Het is de missie van Studio Stephan Timmers om opdrachtgevers te ondersteunen met hun informatie- en kennisoverdracht, acquisitie en daaraan gerelateerd dus ook de omzet.