En: hoe fantasie en realiteit een gouden combinatie zijn

Afgelopen jaren heb ik als illustrator mogen aanschuiven bij diverse opdrachtgevers. Soms ging het om het maken van een overzichtstekening, andere keren om het ontwerpen van een zoekplaat. Maar een enkele keer gaat het om een illustratie waar de toekomst van de organisatie écht van afhangt! Graag neem ik u mee naar een casus waarbij een illustratie ónmisbaar bleek voor het voortbestaan van een groots project… en: waarbij een fantasie werd omgetoverd tot een levensvatbaar concept.

Ik werd in 2015 door de afdeling Hoogspanning van de Technische Universiteit Delft benaderd met een belangrijke vraag. Het High Voltage Lab, waar onder andere blikseminslagen worden gesimuleerd, was aan vernieuwing toe. De indeling, faciliteiten en het interieur waren sterk verouderd. Binnen 5 jaar moest het 20 meter hoge gebouw een facelift doorstaan en één van de meest geavanceerde testfaciliteiten van Nederland worden. Dit alles compleet met proefopstellingen voor elektrische auto’s, zonnepanelen en rekenmodellen voor ons toekomstige energienet.

De uitdaging voor de TU Delft

Er was echter één probleem. De TU Delft had het geld niet om dit alles alléén te realiseren. En dus werd er gezocht naar samenwerking met Nederlandse bedrijven die graag hun eigen projecten zouden testen in het nieuwe laboratorium. Maar ja… hoe vraag je om financiering voor iets dat er simpelweg nog niet is? En zónder geldstromen van buitenaf was de essentiële uitbreiding gedoemd te mislukken. Het antwoord bleek simpel: met één doeltreffende tekening kon de toekomstvisie overtuigend gepresenteerd worden aan de geldschieters.

Na overleg met professoren, technische dienst en beleidsmedewerkers werd mijn opdracht steeds helderder. Er moest een grote dwarsdoorsnede in vogelvluchtperspectief van het toekomstige hoogspanningslaboratorium gemaakt worden. Daarbinnen zouden diverse afdelingen weergegeven moeten worden, ieder met een eigen kleurcode. Maar hoe het er exáct uit zou moeten zien? Dáár verschilden de partijen over.

Mijn uitdaging bleek uiteindelijk even complex. De grote hoeveelheid informatie samenvatten in een voor de leek overzichtelijk toekomstbeeld. Ik gebruikte hiervoor een combinatie van technische inzichten (bestaande infrastructuur als een kelder kon lastig uitgebreid worden) en mijn eigen verbeelding (het geheel moest een futuristische uitstraling krijgen). Uiteindelijk kwam ik binnen 5 maanden tot een eindresultaat dat uiteindelijk gepubliceerd werd in een bidbook.

Binnen afzienbare tijd werden, dankzij een aantrekkelijke toekomsttekening, diverse investeerders aangetrokken en kreeg het project groen licht! De combinatie van techniek en verbeelding had geleid tot een illustratie die inzicht gaf in een toekomstvisie die nog niet volledig was uitgewerkt. Een tekening bleek onmisbaar te zijn geweest in het levensvatbaar houden van dit grootste project.

Van fantastisch naar praktisch

Een combinatie van verbeelding (‘imagination’) en techniek (‘engineering’) wordt overigens wel vaker gebruikt: het een vorm van belevingscommunicatie waarbij je in eerste instantie je fantasie de vrije loop laat om dit vervolgens tot iets praktisch toepasbaars te ontwikkelen… oftewel: IMAGINEERING! De absolute grootmeester hierin is natuurlijk Walt Disney, die net na de Tweede Wereldoorlog zijn bedrijfstak Walt Disney Imagineering oprichtte om de bouw van Disneyland te verwezenlijken.

Juist dit is wat mensen zo aanspreekt in imagineering. De voorgestelde plannen lijken surrealistische toekomstbeelden, maar blijken uiteindelijk wel degelijk uitvoerbaar. Maar wat betekent dit voor úw organisatie?

  • In de eerste plaats biedt het een rooskleurig perspectief. U kunt al uw fantasieën realiseren, zolang ze maar doorontwikkeld worden naar een technisch kloppend plan;
  • Ten tweede is het ook mogelijk om zónder financiering uw toekomstplannen vorm te geven. Ook met een klein budget kunnen de eerste stappen gezet worden naar een eerste letterlijke ‘verbeelding’;
  • In de derde plaats hoeft u niet verder te zoeken naar een imagineer die u graag helpt bij het visualiseren van die fantasieën. Ik help u graag bij het ontwikkelen van een levensvatbaar concept.

Wil u meer voorbeelden van illustraties op gebied van imagineering? Neemt u dan gerust eens een kijkje in onze portfolio!

En… als u voor de volgende uitdagingen staat, dan word ik graag uw sparringpartner:

  • U wilt iets verkopen maar u weet niet hoe u dat precies moet presenteren;
  • Mogelijk heeft u een toekomstbeeld in uw hoofd maar u weet niet hoe u dat op papier moet zetten;
  • U wilt uw klanten overtuigen van uw product of dienst en wilt dat krachtig communiceren.

Mocht ik iets voor u kunnen betekenen, neemt u dan gerust contact met mij op: contact@stephan-timmers.com