De lezer hoeft niet méér te onthouden wat er precies in de tekst stond geschreven

Het is niet alleen een ware uitdaging van iedere onderwijsinstelling, maar hoort ook zeker thuis bij bedrijven: het bereiken van kennisoverdracht. Op scholen en universiteiten gaat het dan om lesstof, bij bedrijven om een boodschap. Hoe zorgt u ervoor dat uw klanten uw boodschap volledig begrijpen en zelfs tot actie overgaan? Dus… dat ze concreet zaken met u willen doen!

24 december 2019

Kennisoverdracht. Soms gaat het om feiten in een lesboek, soms gaat het om een mening in een column in de krant. Maar heel vaak gaat het ook om het overbrengen van een visie of een missie. Of zelfs over complexe materie die u wilt communiceren. In al deze gevallen lijkt een grote lap tekst – in hapklare brokken – hét middel dat u aan de lezer kunt presenteren!

Hoe zorgt echter een illustratie ervoor dat de informatie dan daadwerkelijk blijft hangen? En dat de lezer niet na het eerste woord afhaakt? Ik geef u graag 5 tips over het strategisch en slim gebruik van tekeningen, die u in úw boodschap kunt verwerken. Dat doe ik aan de hand van een case-study.

TIP 1: PLAATS SOWIESO EEN AFBEELDING (maakt niet uit wat!)

Wat dit hierboven is? Dat doet er niet toe. Uw interesse is gewekt, en waarschijnlijk is het voorwerp sowieso het eerste dat uw aandacht trok toen u deze pagina opende. Bovendien is dit het enige dat u ziet in kleur. Het prikkelt onze hersenen, het maakt ons nieuwsgierig.

Het correcte antwoord op de zojuist gestelde vraag is overigens: een display met nanodraad voor een quantumcomputer. Ongetwijfeld is dit iets dat u (en mij!) boven de pet gaat. Wellicht bent u zelfs geneigd het artikel niet meer verder te lezen. Voor mij reden genoeg om een tweede illustratie toe te voegen.

TIP 2: BEPAAL ZELF DE BELANGRIJKE DETAILS

Hier zien we een duidelijk voorbeeld van de kracht van een illustratie bóven foto en video. Met een illustratie bepaalt u zélf de voorstelling, de kijkhoek, de elementen en de details. Kortom: ú bent de regisseur. Wat wilt u dat de lezer ziet? De machine die de nanodraadjes maakt? Het productieproces? De productiemedewerkers? Het is aan ú.

In het voorbeeld hierboven ziet u het volledige productieproces gevangen in één beeld: iets dat alleen mogelijk is met een illustratie. En een beetje fantasie, natuurlijk, want de afbeelding is een eerste schetsopzet, nog géén definitieve tekening. Bovendien is dit nóg een voordeel ten opzichte van foto en video: ook wanneer er nog geen beeldmateriaal ís (bijvoorbeeld omdat er nog geen definitief ontwerp van een product is) kan een illustratie worden gemaakt.

TIP 3: MAAK EEN (STRIP)VERHAAL

Eén enkele illustratie kan inzicht geven, maar meerdere illustraties leveren een verhaal op: de factor ‘tijd’ wordt toegevoegd. Net als bij een stripverhaal legt u in een aantal stappen het proces uit, zoals hierboven het productieproces.

TIP 4: MAAK EEN DUIDELIJKE LEGENDA

Natuurlijk is het bij een complexe illustratie als deze níet afdoende om deze zonder tekst of uitleg te publiceren. Het is in zo’n geval absoluut niet schadelijk dat u letters, pijlen, cijfers of anderszins een legenda bij de tekening plaatst. De belangrijkste onderdelen worden zodoende uitgelicht. Bovendien gebruikt u diezelfde cijfers ook weer bij de volledige tekst in het artikel.

TIP 5: ZORG VOOR EEN ORDELIJK GEHEEL

Natuurlijk ligt uw lot uiteindelijk in de handen van de vormgever die het beeldmateriaal verwerkt tot een overzichtelijk geheel. Bedenk daarbij dat een goede briefing belangrijk is: wees zelf creatief en geef in een voorbeeld aan hoe ú het eindresultaat het liefste ziet, zoals hierboven. Bovendien is hier een groot voordeel van illustraties te zien: het werkt samenvattend. In bovenstaand voorbeeld staat de tekening bewust réchts van de tekst, zodat de lezer éérst de diepte ingaat met de tekst om vervolgens de link te leggen naar de tekening.

Sterker nog: volgens wetenschappelijk onderzoek verbetert de koppeling van het ‘praatje’ en het ‘plaatje’ het vermogen om de informatie te onthouden. Kortom: nog méér dan bij foto en video zorgt een tekening ervoor dat er kennisoverdracht plaatsvindt, in veel gevallen door een unieke kijk op de zaken. Het boeit de lezer, zorgt voor verdieping en weet uiteindelijk de hoofdzaak van een boodschap feilloos samen te vatten!

De consequentie van dit alles? De lezer begrijpt uw boodschap waardoor u uw kans vergroot om daadwerkelijk zaken te gaan doen met deze lezer. Want, uiteindelijk is dat toch wat u wilt?

Zin om een keer te sparren over de mogelijkheden én kansen voor uw organisatie?
Neem meteen contact met mij op. Ik laat u dan nog veel meer inspirerende voorbeelden uit de dagelijkse praktijk zien waarbij is bewezen dat visuele communicatie dé sleutel is tot effectieve overdracht van uw belangrijke boodschap.

Stephan Timmers
Imagineering Expert
contact@stephan-timmers.com

PS: PRAKTISCHE TIP VOOR (N)U!

Heeft u binnenkort een presentatie, bijvoorbeeld tijdens de nieuwjaarsborrel van uw organisatie? En, u wilt aan al uw medewerkers laten zien wat de verwachtingen zijn voor het nieuwe jaar? Als u een PowerPoint maakt, probeer dan eens alle tekst uit de PowerPoint te verbannen en alleen maar plaatjes te gebruiken! Ik ben er van overtuigd dat uw toehoorders uw verhaal beter onthouden! Want, dat is toch wat u wilt?


Ir. Stephan Timmers (1984) is sinds 2003 actief als commercieel illustrator voor diverse opdrachtgevers in het bedrijfsleven en bij de overheid, zoals o.a. 3FM, Nike, BAYER, Ziggo en TNO. Zijn specialisme ligt in het maken van overzichtstekeningen van complexe zaken, waarbij de materie begrijpelijk is gemaakt.

Zo produceerde Studio Stephan Timmers, gevestigd in Berkel en Rodenrijs, onder andere puzzelplaten, posterontwerpen, coverdesigns en informatieve illustraties. Het is de missie van Studio Stephan Timmers om opdrachtgevers te ondersteunen met hun informatie- en kennisoverdracht, acquisitie en daaraan gerelateerd dus ook de omzet.