Op dinsdag 19 mei 2020 sprak Mark Rutte het Nederlandse volk toe tijdens een nieuwe persconferentie in Corona-tijd. Opvallend genoeg deed hij voor het eerst in twee maanden intelligente lockdown een beroep op kinderen: hij stond open voor suggesties van hun kant om de anderhalvemeter-maatschappij vorm te geven. Want ja… kinderen hebben de wildste ideeën! Maar hoe krijgen jullie je gedachten op papier? Graag help ik jullie daarbij… in 3 minuten weet je alles!

Visualiseer

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Dat geldt ook voor jouw gedachten! In plaats van ellenlange teksten, volgeschreven flipovers of dikke verslagen komt een beeld veel directer bij je binnen. Volgens wetenschappelijk onderzoek spreken we de oer-gedeelten in onze hersenen aan. Schrijf daarom niet… maar teken!

How to Make Your Words Meaningful — Frank Sonnenberg Online

Hou het simpel

Je visualisatie hoeft natuurlijk geen Rembrandt te worden. Hou het liever bij een Mondriaan: gebruik strakke lijnen en elementaire vormen. Het gaat om de essentie: alleen zó kun jij in één oogopslag je idee duidelijk maken of overbrengen aan een groter publiek. Dat is niet alleen Mark Rutte, maar misschien ook je klasgenoten of je notities tijdens een meeting.

Onbekende foto's opgedoken van Piet Mondriaan | Foto | AD.nl

Tip 3: Gebruik de ruimte

Bij een eerste pennenstreek op een leeg A4’tje kan het soms gebeuren dat de tekening zich beperkt tot het middengedeelte van het papier. Aan de andere kant zijn er ook mensen die met ruimtegebrek kampen. De oplossing: gebruik een A3 en benut het complete oppervlak. Zo heb je de mogelijkheid om je ideeën te sorteren en het geheel overzichtelijk te houden.

Tot slot: het in de praktijk brengen van een zelfgemaakte tekening in plaats van een geschreven tekst zal in eerste instantie de nodige moeite kosten. Maar oefening baart kunst! Pak tijdens een telefoongesprek, een vergadering of een les eens een potlood in plaats van een pen. En onthoud: niets is fout, het zijn jóuw gedachten… laat ze de vrije loop!

Wil je meer weten over visueel faciliteren? Stuur een mail naar info@stephan-timmers.com en ik leg het je graag uit!


Ir. Stephan Timmers (1984) is sinds 2003 actief als commercieel illustrator voor diverse opdrachtgevers in het bedrijfsleven en bij de overheid, zoals o.a. 3FM, Nike, BAYER, Ziggo en TNO. Zijn specialisme ligt in het maken van overzichtstekeningen van complexe zaken, waarbij de materie begrijpelijk is gemaakt.

Zo produceerde Studio Stephan Timmers, gevestigd in Berkel en Rodenrijs, onder andere puzzelplaten, posterontwerpen, coverdesigns en informatieve illustraties. Het is de missie van Studio Stephan Timmers om opdrachtgevers te ondersteunen met hun informatie- en kennisoverdracht, acquisitie en daaraan gerelateerd dus ook de omzet.