Een kijkje achter de schermen van de vlog ‘Ik ken tekenen’ 

Enkele weken geleden ging mijn telefoon. Een onbekend nummer. In de veronderstelling dat het om een energiemaatschappij ging nam ik onzeker de telefoon op. Het bleek om een collega te gaan! Hij gaf me een compliment voor de montage van mijn vlogs en zei me dat hij het leuk vond om ze te zien. Maar ja… hoe doe ik dat monteren precies? En hoe kom ik aan 11 verschillende camerastanden? Hoogste tijd om daar in een blog aandacht aan te besteden!

Het overbrengen van een boodschap

Natuurlijk had ik in mijn eerste vlog een stukje kunnen vertellen over mijn werkzaamheden als commercieel illustrator. Maar ik realiseerde me ook dat ik als beeldmaker met een vlog voorál moest uitdragen dat ik professioneel te werk ga in het uitdragen en overbrengen van een (beeld)boodschap! Daarom besloot ik dat ik mijn werkplek ietsje om moest gooien…!

Studio Stephan Timmers
Studio Stephan Timmers

Je klikt het, je maakt het!

Het is inmiddels vele jaren geleden dat ik ermee speelde. Maar mijn ouders hadden zeker nog twee dozen ervan op zolder staan: K’NEX! Het populaire constructiespeelgoed uit de jaren ’90 bleek niet alleen handig voor het bouwen van reuzenraden, draaimolens of achtbanen. ook camerastandaards bleken in het productassortiment te passen. Ik pak ze er even stuk voor stuk bij:…

Camera statief 01
Camerastatief bij Studio Stephan Timmers

De hoogste, opvallendste toren zorgt ervoor dat ik zowel op ooghoogte een shot kan opnemen als van bovenaf. Dit geeft een dynamisch effect aan de video. Bovendien wordt de kijker keer op keer verrast door een andere invalshoek.

Camera statief 02
Camerastatief bij Studio Stephan Timmers

Het tweede statief zorgt ervoor dat ik zowel recht van voren kan filmen als van boven. In meerdere van mijn vlogs zitten tutorials waarin ik uitleg hoe je iets moet tekenen. Daarbij is een shot van boven onmisbaar. Voor de belichting gebruik ik de onvolprezen en kwalitatief hoogwaardige bureaulamp. Oh, en laten we de waakzame Pluto niet vergeten.

Camera statief 03
Camerastatief bij Studio Stephan Timmers

De toepassing van een motortje in het grootste en laatste statief gaf het kind in mij de grootste voldoening. De camera kan nu over een traject van 75 cm verticaal én horizontaal bewegen! Dit zorgt over het algemeen voor de meest originele invalshoek in mijn vlogs. Want tja:… waarom zou je alleen je arm gebruiken bij het filmen van jezelf?

Long shot, tilt up,… en cut!

Zonder exact te weten wat deze termen allemaal betekenen, doe ik het bewerken helemaal zelf. Hiervoor gebruik ik het programma iMovie dat standaard op vrijwel iedere Apple-computer te vinden is. Het aanscherpen van mijn stemgeluid, het inkorten van fragmenten en het toevoegen van muziek vindt hier plaats. Hier ontstaat overigens ook de grootste voorpret vóórdat ik mijn vlog op YouTube upload.

iMovie
Het programma iMovie

Wil je meer weten over mijn YouTube-kanaal? Of heb je een suggestie voor iets dat ik de volgende keer kan tekenen? Laat het me weten en wie weet… gebruik ik de volgende keer jóuw onderwerp in mijn nieuwe video van het kanaal Ik ken tekenen!


Ir. Stephan Timmers (1984) is sinds 2003 actief als commercieel illustrator voor diverse opdrachtgevers in het bedrijfsleven en bij de overheid, zoals o.a. 3FM, Nike, BAYER, Ziggo en TNO. Zijn specialisme ligt in het maken van overzichtstekeningen van complexe zaken, waarbij de materie begrijpelijk is gemaakt.

Zo produceerde Studio Stephan Timmers, gevestigd in Berkel en Rodenrijs, onder andere puzzelplaten, posterontwerpen, coverdesigns en informatieve illustraties. Het is de missie van Studio Stephan Timmers om opdrachtgevers te ondersteunen met hun informatie- en kennisoverdracht, acquisitie en daaraan gerelateerd dus ook de omzet.