Vandaag een heuse primeur! Ik, Stephan Timmers, formuleer een compleet nieuwe definitie van de horizon! En dat is hard nodig, want wat is nou eigenlijk dat typische, horizon-tale lijntje daar ergens in de verte?

De ooghoogte

Tja, er zijn zóveel verschillende definities van de horizon… deze heb je vast weleens gehoord:

“De horizon? Dat is de scheiding van hemel en aarde, he…”
“De horizon? Dat is hoe ver je kunt kijken, ook wel de ‘kim’ genoemd.”
“De horizon? Dat is de ooghoogte! Ja, hoe hoger je staat, hoe verder je kijkt!”

De ooghoogte?! Bij mij is de ooghoogte geen lijn, maar gewoon 1 meter 85. Hoe dan ook: ík heb online nérgens een goede definitie kunnen vinden.

Waar kijken we naar?

En dus: maak ik er zelf één. En dan gaan we maar beginnen bij het begin: … wat zíen we nou eigenlijk?

In een raket boven de aarde
In een raket boven de aarde

Stel: ik zit in een raket vanuit de ruimte op weg naar de aarde. Ik kijk naar beneden en zie dus het beeld eronder: de aarde is hier een cirkel. Dat komt omdat ik beide uitersten van de aarde vanuit mijn oogpunt prima kan zien. En híer komt er een stukje wiskunde bij kijken. Zo’n lijn, die vanuit mijn oog langs het aardoppervlak loopt, dat noem je een raaklijn.

Ik vlieg richting de aarde
Ik vlieg richting de aarde

Nu ga ik met mijn raket wat meer richting de aarde. Kijk! Ik ben al een eind op weg, bijna thuis! Nu zie ik dít, eigenlijk wat ze vanuit het International Space Station zien. Een groot, gekromd aardoppervlak. Maar… die kromming is nog steeds onderdeel van die cirkel! Ik kan alleen niet meer de héle cirkel zien, want de aarde is nu te dichtbij en véééél te groot voor mijn ogen om alles te kunnen zien.

Ik vlieg nóg iets dichterbij
Nóg iets dichterbij

Ik daal nog een stukje. Kijk! Nu sta ik met mijn raket bijna op de grond. En nu is de horizon nog steeds een beetje gebogen, maar hij wordt steeds rechter. Nou, vooruit dan…

Op de grond!
Op de grond!

… ik ga landen! En nu, nú is die kromming van de aarde, die cirkel die we aan het begin nog hadden, een rechte lijn geworden! Zie het maar alsof ik nu bijna ín die cirkel sta waar we mee begonnen. Nou ja, bíjna, he. Want ik zit met mijn ogen nog steeds bóven het aardoppervlak. Maar het líjkt nu wel alsof het een rechte lijn is. En we hebben net gezien waar die rechte lijn door bepaald wordt.

Een nieuwe definitie

En dat, dát is mijn nieuwe definitie van de horizon! Daar komt ´ie:

“De oneindige verzameling raakpunten vanuit je oog aan het aardoppervlak!”

Maar… wat betekent dat voor de tekeningen die jullie thúis kunnen maken? Nou, best veel! Tot nu toe maakte ik namelijk alleen maar tekeningen met een rechte horizon. Maar dit keer ga ik een cirkelvormige horizon maken. Kijk maar eens hier onder!

Tekening met gekromde horizon
Tekening met gekromde horizon